Ivan Padovec – Čežnja

03.12.2011 13:35

Padovec CD

 

Udruga Aulos predstavlja novi CD sa skladbama znamenitog varaždinskoga gitarista Ivana Padovca. Ovo je ujedno treći nosač zvuka s djelima tog skladatelja koji je nastao pod uredničkim i produkcijskim vodstvom Vladimira Gotala, uz ranije objavljena izdanja: „Ivan Padovec – Vijenac pjesama“ iz 1997. i „Ivan Padovec – 2000.“

 

Promocija albuma održana je 3. prosinca 2011. u Klubu Europa Media u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Album su zajedno predstavili producent i urednik izdanja Vladimir Gotal i muzikologinja Zdenka Weber. Taj glazbeni događaj dodatno je upriličila profesorica Lea Šantek s Glazbene škole u Varaždinu izvevši na klaviru Padovčevu skladbu Gallop koja je također objavljena na nosaču zvuka i tim putem prvi put predstavljena javnosti.

 

Reportaža s promocije:

 

 


 

Varaždinac Ivan Padovec (17. 7. 1800. – 4. 11. 1873.)  jedini je hrvatski gitaristički virtuoz koji je ostavio trag u europskom glazbenom životu 19. stoljeća. Rođen je u Varaždinu 17. srpnja 1800. godine. Zaslužan je za osnivanje Zagrebačkog glazbenog društva, danas Hrvatskog glazbenog zavoda. Njegovi učenici činili su Zagrebački sekstet od kojeg 1827. godine nastaje filharmonijsko društvo. U okviru tog društva 1829. godine počinje s radom glazbena škola u čiji program nije bila uključena nastava gitare, a koja se u varaždinskoj glazbenoj školi već održavala.

 

Sviranje gitare svladao je kao samouk, a osnovu glazbene teorije primio je od Wisnera pl. Morgensterna u Zagrebu gdje je pohađao učiteljsku školu. Godine 1829. Ivan Padovec održao je koncert kojim počinje njegov osmogodišnji boravak u Beču. Pod utjecajem Maura Giullianija i sam je počeo skladati djela za gitaru, za komorne sastave uz gitaru te solo pjesme. Družeći se s Diabellijem i drugim gitaristima, postaje uvažena osoba u umjetničkim krugovima. Njegova djela tiskaju ugledni europski nakladnici kao što su: Haslinger, Diabelli, Werner, i drugi. Na svojim koncertnim turnejama obilazi Prag, Peštu, Frankfurt, Hannover, Hamburg, London i poljske gradove. Posljednja desetljeća svojeg života Padovec je proživio u Varaždinu. Umro je 4. studenog 1873. godine.

Padovčeva popularnost 30-ih godina 19. stoljeća u Europi poticala je mnoge da pišu o njemu i njegovu stvaralaštvu. Nažalost, iako je prošlo već 138 godina od njegove smrti, još uvijek ne postoji točan i iscrpan popis njegovih skladbi. Mnoga djela su izgubljena ili su ostala u ponekom rijetkom primjerku, a u zbirkama širom Europe identificirani su neki raniji opusi.

 

S namjerom da doprinesemo oživljavanju stvaralaštva Ivana Padovca, zamolili smo za suradnju cijenjene umjetnike, koji su se bezuvjetno prihvatili interpretacija odabranih njegovih djela. Ovo izdanje sadrži i neke ranije snimljene skladbe, a njegov ukupni sadržaj trebao bi pridonijeti boljem prihvaćanju i upoznavanju ostavštine Ivana Padovca.

 

Album koji je pred Vama sadrži koncepcijski raznolika djela, katkad u preradbi i transkripciji za drugi instrument. Skladba Gallop pisana za glasovir za Varaždinski karneval 1839. godine snimljena je u originalu, ali i u orkestralnom ruhu. Tri skladbe pisane za gitaru: Ländler, Polka i Rondolet u A-duru izvođene su na orguljama i glasoviru. Instrumentalne gitarske skladbe zastupljene su sa stavcima: Allegro moderato i Andante iz Premier Concertina za terz-gitaru i gudački kvartet, zatim Poloneza u A-duru, Varijacije na Schubertov „Žalobni valcer“ op.4 (Variationen über den beliebten Trauer-Walzer) i Tema s varijacijama op.14 (Introduction und Variationen über die Tirolienne Jäger oder Hirt aus der Oper Die Braut von Auber). Od njegovih vokalnih minijatura skladanih u tradiciji romantičkog klasicizma, uvrstili smo popijevke na hrvatski tekst: Poziv i Slava mladosti koje imaju preradbu u tamburašku pratnju iz prvobitne gitarske, zatim popijevke: Na crnooku, Moje jutro, Laku noć, Pobratimstvo, Gdje je predjel slavna mira, prepjeve s njemačkog – Tuga tajne ljubavi (Geheimer liebe Gram) i Čežnja (Die Sehnsucht), te skladbe na njemačke tekstove: Die Einsame, Frühlingsgruss i Lebensbild. Spomenute skladbe snimljene su uz pratnju gitare ili glasovira.

 

Naš facebook Naš youtube channel
Aulos Udruga za menadžment glazbene i primijenjene umjetnosti