Varaždinska biskupija – 15. godišnjica

30.09.2012 12:00

Biskupija - web

 

Ovih dana Varaždinska biskupija obilježava 15 godina svoga postojanja te je tom prilikom predstavljeno novo CD-izdanje naslovljeno Varaždinska biskupija – 15. godišnjica u suizdavaštvu Biskupije i Aulosa. Riječ je o nosaču zvuka na kojem se nalazi snimka svečanosti proglašenja Varaždinske biskupije i ustoličenja njezina prvoga biskupa mons. Marka Culeja koja je održana 28. rujna 1997. godine u današnjoj varaždinskoj katedrali.

 

Svečanost se na snimci sastoji od 19 točaka među kojima posebno mjesto zauzimaju govori svećenika. Primjerice kardinal Franjo Kuharić održao je pozdravni govor i predaju biskupskoga štapa. Čitanje Bule o imenovanju varaždinskog biskupa zajedno su obavili preč. Stjepan Slaviček i preč. Ivan Košćak čitajući je na latinskom i hrvatskom jeziku, isto kao i preč. Mato Repić i preč Gustav Kuzmić čitajući Bulu o ustanovljenju Biskupije. Od svih govora najistaknutiji je bio onaj novoga varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja. Posebno se izdvaja i recitacija varaždinskog glumca Tomislava Lipljina koji je pročitao prolog svečanosti.

 

U glazbenim točkama sudjelovali su domaći izvođači kojima se pridružio i jedan gost. Njemački orguljaš Christoph Bossert nastupio je u prvom dijelu svečanosti izvodeći vlastitu improvizaciju ulaznog preludija te znamenito djelo Johanna Sebastiana Bacha „Toccatu i Fugu u d-molu“. U drugom dijelu svečanosti Varaždinski komorni orkestar izveo je Bachov „Air iz 3. suite u D-duru“, dok je u pratnji varaždinske primadone Ruže Pospiš-Baldani izveo Händelovu „Ombra mai fu“ iz opere „Xerxes“. Također su sudjelovali i predstavnici Glazbene škole u Varaždinu, točnije Bass quintet koji je svirao Fanfare i Djevojački zbor izvodeći pjesmu „Dika Bogu na visini“. Uz njih je nastupilo i nekoliko drugih zborova poput: Zbora obrtničkoga glazbenog društva s pjesmom Vladana Vuletina „Svet“, zatim Zbor „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec sa skladbom „Romarska“ M. Magdalenić i Zbor „Chorus liturgicus“ s pjesmom Petera Griesbachera „Sanctus“ iz mise „Stella Maris“. U završnoj glazbenoj točki svi su zborovi zajedno izveli glasovitu Händelovu „Aleluju“ iz oratorija „Mesija“. Takvim glazbenim programom izvođači su dodatno upriličili taj svečani događaj.

 

Nosaču zvuka pridružena je i kraća knjižica s uvodnim tekstom o povijesti i ustroju Varaždinske biskupije te fotografijama najistaknutijih trenutaka svečanosti od procesije varaždinskim ulicama, prizorima euharistijskog slavlja i detaljima spomenutih govora svećenika.

 

Rad na ovom CD-izdanju zajednički potpisuju mons. Antun Perčić za izdavača, glazbeni urednik Anđelko Igrec, vlč. Krunoslav Novak za grafičko oblikovanje, Božidar Pandurić za digitalnu tonsku obradu te predsjednik Aulosa Vladimir Gotal kao glazbeni producent i urednik ovog izdanja.

Naš facebook Naš youtube channel
Aulos Udruga za menadžment glazbene i primijenjene umjetnosti